Codul Etic de Căţărare – discuţii


 
În urma problemelor recente identificate în Măcin (vezi articolul „Un nou animal în munţii Măcin”), marţi seara (12 mai 2009) a avut loc o mică întâlnire a căţărătorilor din Galaţi.
S-au discutat problemele apărute în Măcin şi de asemenea, s-a încercat găsirea unor soluţii pentru viitor.
 
În Dobrogea există de mai mulţi ani un Cod Etic de Căţărărare – document unic în România actuală (!!), adoptat de Clubul Alpin Galaţi în 2002 – care poate sta fără probleme la baza discuţiilor privind această activitate în zonă.
La masa discuţiilor s-a propus realizarea unui „update” al documentului, precum şi o reîmprospătare a memoriei colective a căţărătorilor din zonă, privind valorile exprimate de CEC.
 
 


Mai jos postez CEC-ul în varianta originală, pentru a putea fi consultat de toţi cei interesaţi. De-a lungul anilor am primit mai multe sugestii interesante pentru îmbunătăţirea Codului, pe care le vom aplica cu ocazia acestor discuţii. În continuare, orice sugestie pentru îmbunătăţirea lui este binevenită.

De citit obligatoriu, în acest domeniu al eticii alpine:

Declaraţia din Tirol

To Bolt or not to be (UIAA mountaineering commission).

====================

CODUL ETIC DE CĂŢĂRARE ÎN DOBROGEA

Generalităţi

1. Atât munţii Măcin cât şi Cheile Dobrogei sunt zone care necesită o protecţie specială, fiind declarate “zone protejate”. De aceea, realizarea de trasee în premieră sau parcurgerea traseelor deja existente, trebuie să se facă într-un mod cât mai ecologic cu putinţă, prin respectarea şi protejarea stâncii, florei, faunei şi a tradiţiilor locale.

2. Prin respectarea acestui cod etic, căţărătorii români vor demonstra opiniei publice şi mai ales celor care se opun dezvoltării acestei activităţi în zonă, că sunt conştienţi de necesitatea protejării zonelor alpine şi că au un cod de valori foarte bine stabilit.

3. Acest cod etic nu este un regulament. Clubul Alpin Galaţi speră însă, că toţi cei care practică escalada în zonă vor recunoaşte valorile exprimate în el şi le vor respecta.

4. Acest cod etic nu este definitiv. El poate şi trebuie să fie îmbunătăţit în funcţie de solicitările formulate în acest sens, pe adresa Clubului Alpin Galaţi.

 

Realizarea de premiere

5. Realizarea de premiere, mai ales cele pe linii naturale evidente (fisuri), trebuie să se facă de jos în sus, cap de coardă, folosind cât mai puţine asigurări fixe sau chiar deloc.

6. Este acceptabilă realizarea şi echiparea de trasee în rapel, acolo unde structura rocii nu permite folosirea asigurărilor intermediare pentru parcurgerea cap sau traseul este de dificultate superioară (peste gradul 7).

7. Folosirea ancorelor mecanice şi chimice trebuie limitată la minimul necesar, mai ales în zonele naturale: Cheile Dobrogei, valea Racova (zona Dâtcova), Culmea Pricopanului.

8. Toate asigurările fixe (pitoane, ancore) folosite în realizarea premierei, vor trebui să fie din material inoxidabil şi să îndeplinească normele internaţionale.

9. În cazul în care, din motive financiare, autorul premierei nu poate echipa corespunzător traseul, va evita montarea de ancore manufacturate şi va contacta Clubul Alpin Galaţi pentru a solicita ajutor.

10. Regrupările şi topurile vor trebui echipate de asemenea conform normelor internaţionale: două ancore şi un lanţ intermediar (dacă se poate face rapel). Acest lucru este valabil pentru toate traseele, cu excepţia acelora unde se poate amenaja o regrupare mobilă foarte bună: prima regrupare a traseului Diagonal (zona Dâtcova), ultima regrupare a Hornului Prieteniei.

11. În fostele cariere se pot dezvolta zone de căţărare, pentru asigurare putându-se folosi exclusiv ancore.

12. În zona Dobrogea, mai ales în cariere, este inacceptabilă săparea de prize în stâncă sau montarea de prize artificiale.

13. Dacă un traseu cu asigurări fixe se intersectează cu un traseu cu asigurări mobile, pasajul comun va trebui în continuare să fie cu asigurări mobile. Reciproca este valabilă.

14. Modul de asigurare al unui traseu este la latitudinea căţărătorului care realizează premiera, dar va trebui însă, să respecte prezentul cod etic.

15. Se va evita marcarea cu vopsea a punctelor de asigurare fixe sau a schimbărilor de direcţie în perete, ca şi orice fel de marcaj cu vopsea în trasee.

16. Marcarea la bază a traseelor de căţărare se va face numai de către o echipă a Clubului Alpin Galaţi, pentru a se păstra un caracter uniform al marcajelor.

17. Toţi cei care realizează trasee de căţărare în premieră, în zona Dobrogea, sunt rugaţi să furnizeze Clubului Alpin Galaţi următoarele informaţii:

-numele traseului, gradul UIAA impus (liber + artificial), gradul rotpunkt (dacă este cazul);

-autorii premierei (dacă traseul a fost realizat cap) sau autorul amenajării (dacă traseul a fost echipat în rapel, specificând dacă la parcurs sau nu cap), data premierei;

-tipul de asigurări, nr. de asigurări fixe lăsate în traseu;

-zona şi peretele unde s-a făcut traseul;

18. Clubul Alpin Galaţi va folosi toate informaţiile obţinute pentru publicarea unui ghid de căţărare al zonei şi pentru reactualizarea lui.

 

Reamenajarea traseelor de căţărare

19. Reamenajarea traseelor periculos asigurate se va face dacă se consideră necesar de majoritatea căţărătorilor din zonă, numai în urma unei dezbateri publice, la care va participa şi autorul premierei (dacă este posibil).

20. Linia traseului deja existent nu trebuie modificată prin reechipare.

21. Traseele echipate cu asigurări mobile, nu vor fi echipate cu asigurări fixe.

22. Este inacceptabilă montarea de asigurări fixe între punctele de asigurare (fixe sau mobile) folosite la realizarea premierei, având ca scop creşterea siguranţei traseului.

23. Dificultatea unui traseu nu trebuie modificată cu ocazia reamenajării. Pasajele de artificial vor trebui să rămână aşa şi după reechipare.

24. Orice asigurare fixă care se mişcă, joacă sau iese din stâncă, va fi înlocuită cu o altă asigurare (mobilă dacă este posibil) la faţa locului sau se va anunţa Clubul Alpin Galaţi de acest lucru.

25. Reamenajarea unui traseu se va face numai cu acceptul celui care a realizat premiera. În cazul în care acesta nu mai există, se va face numai în urma unei dezbateri publice.

 

Protejarea mediului alpin

26. În versantul drept (geografic) al văii Racova (zona Dâtcova), este nerecomandată căţărarea şi realizarea de premiere.

27. Căţărătorii vor trebui să-şi transporte propriile deşeuri de la locul de campare, până la cel mai apropiat punct de depozitare a gunoiului.

28. Căţărătorii vor încerca, în anumite limite, să adune deşeurile lăsate la baza pereţilor de stâncă, de diverşii turişti aflaţi în tranzit.

Publicitate
Categorii: Alpinism în România, Educație și etică alpină | Etichete: , , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat: