Sealskinz este o firmă care până recent a fost total necunoscută pe piaţa românească de outdoor. Spun „până recent” deoarece, începând cu noiembrie 2009 sunt reprezentaţi în România de Rucksack – magazinul de echipament montan.
De ce ar trebui să ştim de această firmă englezească? Pentru că firma Sealskinz, specializată exclusiv în producerea de şosete, mănuşi şi fesuri au reuşit să scoată recent pe piaţa de echipament outdoor, produse cu proprietăţi deosebite, interesante pentru orice practicant:
100% impermeabili la apă (waterproof) + impermeabili la vânt (windproof) + respirabili (breathable)
Cu toţii ştim că pe ploaie sau prin zăpadă, dacă ne-am udat la picioare, apare disconfortul. De la un simplu tremurat de frig, se poate ajunge la apariţia degerăturilor şi chiar a hipotermiei.
A avea picioarele uscate, chiar dacă mergi prin cel mai mare noroi sau direct prin apă, este visul oricăruia dintre noi. Şi se poate spune că acesta a devenit adevărat!
Vezi un spot video demonstrativ.
Principiul de funcţionare al ciorapilor şi mănuşilor Sealskinz este unul simplu, multi-strat:
- stratul 1, de interior: este format dintr-un material ce elimină transpiraţia spre exterior şi ţine cald. În funcţie de tipul de ciorap, se foloseşte Coolmax sau lână merinos;
- stratul 2, de mijloc: este realizat dintr-o membrană specială Sealskinz, ce permite eliminarea vaporilor de transpiraţie, împiedicând pătrunderea umezelii din exterior. Permeabilitatea membranei este de peste 65% vapori de apă (WVP);
- stratul 3, exterior: este gândit pentru a fi durabil şi rezistent la uzură.
Practic, şosetele Sealskinz au toate proprietăţile ciorapilor obişnuiţi pentru outdoor, în plus fiind 100% impermeabili!
PUŢIN DESPRE IMPERMEABILIZARE
În mod normal, impermeabilizarea produselor se face prin două metode diferite:
Prima variantă constă în crearea stratului protector cu ajutorul unei substanţe chimice impregnată pe materialul textil, substanţă ce respinge apa. Din păcate, deşi este mai ieftină, această metodă este mai puţin rezistentă în timp, stratul impermeabil distrugându-se prin spălare repetată şi flexare.
Mănuşile Sealskinz sunt realizate prin a doua variantă.
Ca şi şosetele impermeabile, mănuşile sunt triplu – strat: primul călduros şi plăcut la atingere, cel intermediar este membrana specială impermeabilă, iar ultimul, de exterior, este rezistent la abraziune şi uzură fizică. În acest mod, membrana impermeabilă este ferită de uzura directă, neputând fi distrusă la spălare (dacă se spală în condiţiile recomandate de producător!).
Există două tipuri de membrană impermeabilă:
Membrana din poliuretan microporos este plină de pori microscopici, de 5 microni diametru. Deoarece picătura de apă are minim 200 microni diametru (în mod normal între 500 – 5.000 microni), nu are cum să treacă prin membrană. Astfel, membrana este 100% impermeabilă la apă.
Vaporii de transpiraţie, produşi în mod constant de organism, au 0,0003 microni, ceea ce le permite să evadeze spre exterior, prin porii membranei.
Membrana hidrofilă folosită de Sealskinz funcţionează pe un alt principiu. Ea nu are pori, apa neavând posibilitatea să treacă prin ea. Vaporii de transpiraţie din interior trec prin membrana impermeabilă, prin intermediul lanţului de molecule din care este construită. Această mişcare a vaporilor de transpiraţie este cauzată de diferenţa de temperatură şi umiditate dintre cele două părţi ale membranei.
În interior, aproape de corp, este permanent umed şi cald, datorită activităţii fizice. În exterior este mai rece şi mai uscat. Cu cât mâinile sau picioarele sunt mai fierbinţi, cu atât transferul este mai eficient!
CÂT DE CĂLDUROASE SUNT PRODUSELE SEALSKINZ
Modul cel mai simplu de pierdere a căldurii este prin conducţie. Acest fenomen apare când sunt diferenţe de temperatură dintre corp (sursa de căldură) şi mediul extern (mai rece).
Hainele reduc pierderea de căldură degajată de corp, iar calitatea lor determină de fapt, timpul de tranzit al căldurii până se pierde în exterior.
Aerul este un prost conductor de căldură, deci un bun izolant. Apa însă, este un conductor de 24 de ori mai bun conductor, deci un prost izolant. Fiind impermeabile la apă, produsele Sealskinz au în textura materialului aer, nu apă şi de aceea pierderea de căldură prin picioare şi mâini este mult mai lentă.
Pe lângă aspectul prezentat mai sus, cei de la Sealskinz realizează mănuşi şi şosete foarte subţiri, din lână merinos, special pentru a fi purtate în interiorul celor waterproof. Lâna merinos înseamnă o bună protecţie termică, prin „capturarea aerului” în interiorul textil. Iar mănuşa de exterior impermeabilă înseamnă că apa nu va pătrunde la interiorul textil.
Deci una peste alta, înseamnă mai multă căldură şi mai mult confort!
vreau si eu dar nu stiu de unde pot sa-mi procur daca puteti sa ma indrumati
vreau si eu dar nu stiu de unde pot sa-mi procur daca puteti sa ma indrumati
vreau si eu dar nu stiu de unde pot sa-mi procur daca puteti sa ma indrumati.
in bucuresti un magazin va rog
http://magazin.rucksack.ro/
Am cumparat o pereche de manusi ultra grip sealskinz in aprilie 2010. Au trecut aproape 4 ani de atunci si manusile sunt functionale in continuare in conditiile unei purari intensive (aproape zilnic, din noiembrie pana in aprilie). Doar mici „dezveliri”, recente, ale invelisului textil, exterior, al manusilor ( la degete) ca urmare a multiplelor folosiri pe vreme rece in catararea conglomeratului din vaile de abrupt si atat. Stratul impermeabil n-a fost afectat iar stratul interior de lana merinos e la fel de calduros ca in prima zi (in conditii de ger insa, am purtat sealskinz-urile cu niste supramanusi „de duzina”).
Pentru mine sunt cele mai bune manusi pe care le-am purtat vreodata si desi „batrane”, nu si-au trait nici pe departe viata (eu zic ca ma mai tin 2-3 ani pana sa se gaureasca efectiv). Ma bate gandul tot mai serios sa-i iau si prietenei aceleasi manusi (si sa le folosesc eu :p ) iar eu sa incerc si niste sosete „de munte” de la aceeasi firma „miraculoasa”.
Multumesc Marian pentru ca te uiti la calitate si nu la cantitate!