Sealskinz – intrebari si raspunsuri


Intrarea pe piaţa românească a produselor impermeabile şi respirabile Sealskinz (waterproof, windproof, breathable), a dat naştere la o serie de întrebări din partea practicanţilor outdoor români.

Câteva dintre întrebările mai reprezentative + răspunsuri sunt prezentate în continuare.

 

 

1. Cam cat de cald tine un ciorap cu membrana intr-o gheata plina de apa rece ca gheata?

 Modul cel mai simplu de pierdere a caldurii este prin conductie (partea mai calduroasa – corpul – cedeaza caldura catre partea mai rece – exteriorul – pana se realizeaza un echilibru)

a. Aerul este un prost conductor de caldura, deci un bun izolant. Apa insa, este un conductor de 24 de ori mai bun conductor, deci un prost izolant.

Pentru ca sosetele Sealskinz sunt 100% waterproof, apa nu ajunge la piele, deci nu contribuie direct la pierderea de caldura.

b.  Dar pe langa mediul inconjurator (apa/aer), mai conteaza un lucru: grosimea materialului textil. Cu cat materialul este mai gros, cu atat caldura degajata de corp il tranziteaza mai greu, sta mai mult pe langa corp – deci o senzatie generala de cald. Si invers.

 Sealskinz produce special pentru drumetie, doua tipuri de sosete, unele mai subtiri, altele ceva mai groase (denumite „Walking” respectiv „Trekking”) si rezista mai bine sau mai prost la frig, in functie de grosime.

In plus, mai exista o categorie speciala de sosete (si manusi!) numita „Thermal Liner”. Ele sunt din lana de merinos, se muleaza extraordinar de bine pe picior/mana si se poarta sub manusile/sosetele impermeabile. Scopul lor este de a creste nivelul de protectie termica (sau mai simplu – grosimea materialului), atunci cand este nevoie.

Sosetele impermeabile Sealskinz vor rezista termic, intr-un bocanc plin cu apa inghetata, cu mult mai bine decat orice alt ciorap de munte.

Dar – atentie! – asta nu inseamna ca nu iti vor ingheta picioarele, datorita celui de-al doilea factor (b) de care vorbeam mai sus. Caldura va tranzita materialul textil si va fi absorbita de apa inghetata, pana la o echilibrare termica (in minus fata de normal).

2. Cum respira (adica unde se duc vaporii de apa) daca piciorul cu ciorap cu membrana inoata in apa din bocanc?

Daca este apa in bocanc ea va absoarbe, mai lent sau mai rapid, caldura piciorului pana la o echilibrare termica.

Tranzitarea membranei sosetei de catre transpiratie, dinspre interior spre exterior, se va face intotdeauna atunci cand exista diferente de temperatura intre cele doua parti ale membranei. Ea se face la nivel de molecula, cu mult mai mic decat in cazul membranelor microporoase.

O data ajunsa in afara sosetei (membranei), molecula de apa se va evapora in aer sau se va combina cu apa din exterior.

Deci, atat in apa cat si in aer, sosetele vor respira si isi vor indeplini rolul de a scoate umezeala de la transpiratie in afara.

3. Dupa cum vad si pe site-ul Sealskinz, sosetele acestea sunt dedicate unor tipuri de activitati in care incaltamintea nu poate fi impermeabila sau are sanse mari sa se ude pe sus.

 Sosetele Sealskinz sunt dedicate tuturor activitatilor care intra in contact, la un moment dat, cu umezeala/apa/noroi. Pe site-ul mama (sealskinz.com), o sa gasiti comentarii in lb. engleza de la persoane care au purtat sosetele la canoe, drumetie, alpinism, maratoane montane, bicicleta etc.

 4. Sosetele sunt recomandate si pt. purtare in clapar? Exista si varianta de soseta lunga pt schi?

Atat timp cat exista o diferenta de temperatura intre cele doua fete ale membranei, transpiratia de pe picior va fi absorbita de membrana hidrofila (iubitoare de apa) si o va tranzita spre exterior, inclusiv incaltat in clapari.

Piciorul va fi uscat, protejat de soseta, chiar daca in bocancul de plastic se va aduna apa de la transpiratie sau zapada topita.

Sosetele Sealskinz sunt disponibile in 5 lungimi, in functie de tipul de activitate:

Categ. 1-2 (sub glezna si imediat peste): bicicleta rutiera si mtb;

Categ. 3-4 (mai inalte): drumetie;

Categ. 5 (sub genunchi): pentru activitati cu incaltaminte inalta (cizme, clapari…);

5. Dar daca nu balteste apa in bocanc iarna, la ce mi-ar trebui un ciorap impermeabil? La intrebarea asta inca nu gasesc raspuns…

Nu este nevoie sa balteasca apa in bocanc, ca sa iti fie frig. Este suficienta doar putina umezeaza (mai ales iarna!). Iar aceasta umezeala va veni din exterior (prin material, pe la sireturi sau pe deasupra – daca nu ai tot ce trebuie) sau din interior – transpiratie.

6. Pe munte mi-e greu sa gasesc practici niste ciorapi impermeabili din moment ce mai toate incaltarile de munte sunt proiectate pentru o rezistenta mai mare sau mai mica la apa.

 Apa patrunde in bocanc nu doar prin materialul impermeabil din care este construit.

Umezeala patrunde pe la cusatura… pe la sireturi… pe deasupra bocancului si chiar prin bocanc, daca este mai vechi.  

Publicitate
Categorii: Echipament - cărți | Etichete: , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat: