Vis de iarnă


Afară ninge şi este frig pe aici, pe malurile Dunării.

Pentru un pasionat, asta este o perioadă ideală pentru o plimbare în natură: foto, drumeţie, schi de tură… ture pe orizontală sau pe verticală, fiecare după posibilităţi şi pasiuni.

Iar dacă se merge pe o orizontală aflată deasupra capului, nu sub picioare, atunci lucrurile stau şi mai bine!

Frig, alb de jur împrejur şi ceva gheaţă, toate de decor, momentan. Se adaugă apoi o porţie de stâncă, o surplombă atractivă şi susţinută, plus o micro fisură şi alte câteva prize bunicele…Toate acestea sunt ingredientele liniei de căţărare mixtă „Mutant” pe care ne-am jucat, în weekendul trecut, câteva ore.

Galaţi – maşină – bac – Greci – potecă, toate în aproximativ 2 ore până la baza „locului de muncă”.

„Mutant” începe cu o faţă spălată, ideală pentru a patina elegant cu colţarii. Din fericire, prizele pentru pioleţi sunt destul de bune, dovadă fiind faptul că m-au ţinut de câteva ori, când am rămas atârnat exclusiv în ei, zburând cu colţarii prin aer.

Se continuă apoi cu o mică fisură, lamele pioleţilor agăţându-se la mică distanţă una în continuarea celeilalte. Eşti deja mult pe spate, picioarele abia stau pe stâncă… şi pac! Reuşeşti să agăţi o nouă priză cu pioletul stâng, undeva în lateralul fisurii! În acelaşi moment, picioarele ţi-au zburat de pe stâncă.

Atârni doar în mâini, depărtat de perete. Fluturi din picioare, prins în chingile de la pioleţi şi eventual revii pe stâncă. Antebraţele sunt beton, abia mai strângi pioleţii în mâini.

Asta dacă deja nu i-ai scăpat din mâini, cu slabe şanse să îi prinzi iarăşi!

O nouă mişcare şi pioletul prinde o nouă priză, un mic bolovan încastrat ce poate în orice moment să-ţi sară în ochi. Ai ochelari de protecţie? Am… dar sunt aburiţi şi nu prea mai văd bine cu ei!

Aici, la bolovanul încastrat, surplomba atinge o înclinaţia maximă. Mai sus revine încet, încet, spre o verticală ceva mai confortabilă, dar nu neapărat mai uşoară.

Prea târziu însă! Mâinile cedează… pioleţii cedează şi ei iar colţarii… ei au renunţat de mult, bălăngănindu-se prin aer, cu bocancii mei prinşi de ei. Nu-i bai, ultimii 2-3m rămân ca temă pentru data viitoare!

„Mutant” este o linie de căţărare mixtă, de 10m, estimată la gradul M7. Asta în condiţii de „top rope” şi fără finish. Michel, partenerul de coardă, a preferat să urce doar cu pioleţii în mâini, evitând „patinajul artistic” pe stâncă, cu colţarii.

Aaa… Am uitat să vorbesc de titlul articolului!

Alături de „Mutant” se află o altă linie, mult mai prietenoasă şi mai puţin solicitantă, verticală şi cu doar câţiva paşi surpombanţi. Evident, asta nu înseamnă că mergi fluierând pe ea. Linia se numeşte „Vis de iarnă”, fiind cotată M5/M6, 10m. Este excelentă de încălzire şi acomodare cu sculele.

Gradele de dificultate ale traseelor, cotate cu „M”, nu vin de la „Mutant” 🙂 … ci reprezintă cotaţiile specifice căţărării mixte. Află mai multe.

NOTĂ:

Una din regulile de bază ale căţărării mixte, pe care trebuie să o amintesc în acest context, este faptul că aceasta se practică pe trasee de căţărare specifice şi în nici un caz pe trasee de căţărare pe stâncă, deja existente!

Publicitate
Categorii: Alpinism în România | Etichete: , , , , , , , , , , , | 2 comentarii

Navigare în articol

2 gânduri despre „Vis de iarnă

  1. Sever Sava

    Nu am stiut pana acum ca exista astfel de locuri in judetul Tulcea. Imi pare bine sa intalnesc oameni pasionati de ceea ce fac.
    M-ai pierdut putin printre termenii „de lemn, academici” 🙂 dar daca asta e pasiunea, nu am ce sa-i fac. Cand ma prindea mai mult, pac venea si un temen din asta. Ai un lirism de care cred e fain sa se bucure si altii, daca tot il faci public. Cu termenii stiintifici, please, fa o rubirca speciala, numita Index Termeni :D.

    Mei revinpe aici ca-mi place 😉

  2. Salut Sever,

    Dobrogea „ascunde” multe lucruri… Fiind din Tulcea, ai şansa să le iei pe rând şi să le descoperi!

    Articolul se adresează, în special, celor care practică alpinismului şi cunosc termenii tehnici.

    Dacă te interesează, un mic index de termeni tehnici (nu toţi) există pe linkul de mai jos:

    http://www.rucksack.ro/ro/utile.html

    Marian Anghel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat: