România: ghidul traseelor de escaladă


O nouă carte despre cățărare a apărut recent pe piața germană, carte ce ne interesează și pe noi , românii, în mod direct, pentru că este vorba despre o carte cu traseele de escaladă din România.

De fapt, este vorba de o nouă ediție (a doua) a cărții – atlas ”Ghidul traseelor de escaladă din România”. Spun carte-atlas, pentru că acoperă întreg teritoriu al țării, lucru care se simte de îndată ce o iei în mână (440 pagini!).

Autorul cărții, germanul Gerald Krug nu este un necunoscut al lumii montane românești, ba din contra. Născut în Germania demoncratică în 1971, a ajuns prima dată în România în anii 80, pentru drumeție prin Făgărași, Piatra Craiului și Bucegi. Ceva mai târziu revine în țară special pentru cățărare și reușește în 1993, să publice un prim ghid de cățărare al României – exclusiv în limba germană.

După alți câțiva ani de muncă, împreună cu alți câțiva co-autori români, reușește în 2007 să publice prima ediție a ”Ghidului traseelor de escaladă” trilingvă: română, germană, engleză.

Noua ediție a cărții, apărută în acest an (2010), este full color, cu informații actualizate și mult mai groasă!

Ca fost redactor al revistei de alpinism ALPIN info și pasionat de literatură montană, încerc în rândurile de mai jos să prezint elementele pozitive, respectiv negative ale acestei cărți, dintr-o perspectivă personală, bineînțeles.

ELEMENTE POZITIVE

Primul element și unul din cele mai importante este volumul de informație.

Cartea acoperă, pur și simplu, cam tot ce înseamnă escaladă pe teritoriul României, lucru reflectat și în grosimea cărții, așa cum am amintit și mai sus. Este efectiv un atlas al escaladei românești, un gen de carte ce rar se editează, fiind unică până acum atât ca dimensiuni cât și ca potențiali utilizatori cărora li se adresează.

În carte sunt prezentate peste 30 de zone de cățărare liberă (escaladă), începând cu cele din nord-vestul țării (Creasta Cocoșului), trecând prin toate cele din Apuseni (cheile Turzii, Tureni, Aiudului, Crăciunești…), parțial prin cele din Sudul Carpaților (cheile Cheii, Folea), prin zonele existente în Orientali (Rarău, Bicaz, Sihla) și termină cu cele din Dobrogea (Măcin, cheile Dobrogei).

În funcție de informațiile la care autorul a avut acces, anumite zone sunt descrise mai detaliat, altele mai puțin.

Al doilea element pozitiv este calitatea tipografică și designul cărții, îmbunătățite față de ediția precedentă. Acum cartea este full color, îmbinând destul de bine schițele pereților – alb/negru cu fotografii color ale zonelor și cățărătorilor în acțiune. Utilizarea schițelor alb/negru permite ca ulterior să fie adăugate din creion, în propria carte, noile linii de cățărare apărute.

În plus, ca element ajutător, fiecare zonă descrisă în carte are paginile de o anumită culoare astfel încât, atunci când căutăm o zonă anume, o putem găsi rapid după culoare.

Al treilea element pozitiv al acestei cărți, este faptul că a fost publicată în trei limbi (română, germană, engleză) fiind accesibilă astfel, unui număr foarte mare de cățărători. Ea se adrează în mod egal atât cățărătorilor români, cât și altor pasionați care încă nu știu mai nimic despre escalada în România. Este o carte ce poate fi făcută cadou cu mare ușurință unui prieten cățărător din afara țării!

Tot la acest capitol, este bine de menționat și faptul că la final, cartea oferă un mic dicționar tehnic ajutător român – german – englez.

Alt element important este faptul că acest ghid (ca și prima ediție) aduce la lumină câteva zone de cățărare despre care nu mai există în altă parte informații actualizate pe hârtie, cum sunt cele din Dobrogea (munții Măcin, cheile Dobrogei), din Carpații Orientali (escalada din Bicaz și Rarău) sau Gutâi.

ELEMENTE NEGATIVE

În această carte, nu am găsit multe aspecte negative. Mai degrabă aș putea spune că este vorba de aspecte ”mai puțin plăcute” nu negative și per total, nerelevante pentru informația intriseacă a cărții.

Limba română

Textul care a apărut în carte, în limba română, are câteva probleme pentru cititorul băștinaș: de multe ori este fără diacritice (vezi însuși titlul cărții!) și cu greșeli.

Acest aspect nu poate fi imputat direct autorului – care nu vorbește în mod curent limba română – ci mai ales colaboratorilor români care au trimis textele în cauză în acest hal și celui care a făcut revizuirea finală a textului.

Dar după cum spuneam, nefiind vorba de o carte literară, acest aspect jenant al limbii române nu este vital pentru a utiliza cartea. Dar oricum este cel puțin ilar să citim despre zone de cățărare precum ”Buila Vânturăriță” sau ”Prapaștile Zarneștilor”.

Zone (ne)acoperite

Deși este o carte cu o cantitate impresionantă de informație, din toată țara, nu vorbește deloc despre câteva zone destul de accesibile și frecventate precum Cheile Galbenului și Oltețului, din Carpații Meridionali. Poate fi o scăpare a autorului, care știa de zonele respective dar nu a mai reușit să adune suficiente informații sau a colaboratorilor români care au acoperit zona respectivă.

Formatul cărții

Eu sunt un pasionat de literatură montană și fără să am o bibliotecă uriașă în acest domeniu, precum alți prieteni de munte, am adunat de-a lungul anilor mai multe cărți, în diferite limbi.

Ei bine, formatul landscape ceva mai mare de A5 (X5?) pe care îl are această carte, se potrivește ”ca nuca-n perete” printre celelalte cărți. Ca să o potrivesc pe raft, alături de celelalte, sunt nevoit să întorc cartea pe verticală, cotorul ei devenind astfel invizibil.

Acest format al cărții nu este specific acestui volum. Toate cărțile editate de editura lui Gerald (geoquest) sunt în același format landscape.

CONCLUZII

Una peste alta, ”Ghidul traseelor de escaladă din România” este o carte importantă și utilă pentru toți cățărătorii români, care trebuie să-și găsească un loc pe raftul tuturor pasionaților din țară și nu numai.

INFORMAȚII TEHNICE

440 pagini, fotografii color și schițe

Preț: 110lei

Cartea poate fi cumpărată

în România de aici.

Zone descrise:

Vadul Crişului

Cetatea Lita

Cheile Turzii

Cheile Tureni

Rimetea (Colţii Trascăului)

Cheile Aiudului (Vălişoarei)

Cheile Mânăstirii

Cheile Intregalde

Cheile Cetii

Valea Ampoiului (Zlatna, Feneş, Ampoiţa)

Buceş Vulcan

Crăciuneşti

Cheile Cibului și Madei

Baia Mare – cariera Limpedea

Creasta Cocoșului

Rarău

Cheile Bicazului

Brașov – Tâmpa

Pietrele lui Solomon

Belvedere

Alte zone lângă Brașov

Coştila (Țancul Mic, Ascuțit)

Sinaia: Valea Peleşului

Prăpăstiile Zărneştilor

Buila Vânturariţa

Cheile Sohodol

Băile Herculane

Munții Măcin

Cheile Dobrogei

Alte zone din România

Publicitate
Categorii: Echipament - cărți | Etichete: , , , , , , , , | 2 comentarii

Navigare în articol

2 gânduri despre „România: ghidul traseelor de escaladă

  1. Ionel

    Domnule Anghel,
    Va inteleg entuziasmul dar mai ales, interesul pentru vanzarea acestei carti. Am cumparat-o. Regret insa.
    Partile pozitive enumerate de dumneavoastra aici sunt nesemnificative. Cartea este mult prea sumara pentru cineva care vrea sa parcurga un traseu nou. Spre deosebire de cartile aparute anterior anului 1989, aceasta este practic, inexistenta. E adevarat, caliatea tipografica nu poate fi contestata dar in ceea ce priveste ” volumul de informatii” pe care-l invocati, acesta lasa mult de dorit. Sa nu mai vorbim de pret. Pacat, se putea ceva mai „cinstit”, mai ales ca e lipsa de astfel de carti pe piata iar cei pasionati de munte asteapta de mult ceva de calitate. Mai aveti mult pana acolo. Pacat.

    • Bună ziua,

      vă mulțumesc pentru mesaj.
      Îmi pare rău că sunteți dezamăgit de informațiile pe care le-ați găsit în cartea scoasă de Gerald Krug.

      1. Nu înțeleg la ce ”interes personal” vă referiți în mesajul d-voastră. Vă rog să fiți mai explicit aici.

      2. Poate nu ați înțeles foarte clar din denumirea cărții sau ați făcut o confuzie, dar este vorba de un ghid cu trasee ”de escaladă” – NU alpinism, NU drumeție, NU altceva…

      Pentru că aceste trasee de escaladă sunt, de regulă, extrem de scurte (câțiva zeci de metri), așa cum presupun că știți, de altfel, nu văd despre ce descriere detaliată ar putea fi vorba pentru a putea parcurge un traseu nou.

      În carte există descrierea generală a zonei, iar la trasee apare accesul, gradul de dificultate, lungimea în metri, tipul de protecție folosit, expunerea peretelui. Sunt și schițele pereților cu liniile traseelor…
      Ce alte informații mai aveți nevoie pentru a urca un traseu nou de escaladă și nu apar în carte?

      În mesaj faceți o comparație cu cărțile apărute înainte de 1989 (aveți un exemplu concret de carte?). Dar faceți o comparație greșită, pentru că:
      – nu există nici un ghid de escaladă apărut în perioada comunistă,
      – cele câteva ghiduri vechi de cățărare, cu schițe (practic două – ale lui W. Kargel) prezintă trasee cu mult mai lungi. Dar chiar și acele descrieri sunt sumare.

      Deci nu aveți cu ce carte mai veche să o comparați.

      3. Volumul de informație.
      Cartea lui Gerald acoperă peste 90% din zonele de escaladă din țară. Este o carte de aproape 450pagini (!) și jumătate de kg…
      Din punctul meu de vedere, cartea acoperă cam tot ce se putea acoperi în materie de escaladă. Bineînțeles, are și scăpări – așa cum am și spus în recenzie, de altfel.

      O carte care conține mai multă informație decât aceasta, este doar atlasul de cățărare pentru Europa de Est, care nu a apărut în România.

      A spune despre cartea lui Krug că ”este mult prea sumară” și că ”volumul de informații lasă mult de dorit…” mi se pare o bătaie de joc la adresa muncii celor care au făcut această carte.

      Dar este obișnuit acest lucru… germanii scot cărți despre România și noi, românii, mâncăm semințe pe margine și persiflăm munca lor…

      4. Prețul cărții
      Aceeași carte se vinde în Germania cu aprox. 150lei, aproape 1/3 mai scump decât în România, unde este mai ieftină.
      Probabil nu sunteți la curent cu prețurile cărților pe tematică, de puteți să afirmați că este scumpă…

      Ghidul traseelor de escaladă din România este o carte care se adresează celor pasionați de cățărare și escaladă și nu celor ”pasionați de munte” la modul general.
      Dacă d-voastră faceți doar drumeție sau cel mult alpinism clasic, acest ghid nu vă ajută cu nimic.

      Îmi pare rău că nu am specificat acest lucru în recenzia mea, dar am presupus că se înțelege destul de clar din titlul cărții…

      Sunt convins însă, că dacă puneți un anunț cu cartea, pe forumurile de alpinism/cățărare, o să reușiți să o vindeți și să vă recuperați banii.

      vă doresc ture frumoase pe stâncă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat: