Update la vandalizarea traseelor de cățărare din Măcin


În cursul lunii septembrie a.c, trei indivizi au venit în munții Măcin unde, pe parcursul a două weekenduri, au vandalizat mai multe trasee de cățărare din valea Racova.

Am scris despre acest lucru într-un articol anterior. Dar revin aici cu câteva informații suplimentare, privind soluționarea problemei apărute.

Cum o tâmpenie nu vine singură… pe lângă faptul că au stricat mai multe trasee de cățărare (au furat urechi FIXE și au găurit inutil stânca), cei trei pseudo-cățărători s-au apucat din proprie inițiativă, să curățe și vegetația care, chipurile, îi încurca să se cațăre.

Astfel, au tăiat mai multe crengi din copacii ce umbreau baza peretelui ”Grădinița”, precum și de pe vâlcelul pe care se face retragerea din perete.

Deși în valea Racova se face cățărare de 15 ani, copacii nu au încurcat pe nimeni, niciodată! Cu atât mai puțin pe cei care frecventează zona de cățărare weekend de weekend.

Ba mai mult, copacii ne protejează în timp ce ne cățărăm, de soarele torid care arde necruțător, într-o zi de vară dobrogeană!

A fost însă nevoie să vină niște indivizi din cu totul altă parte, să se bage singuri în seamă și să considere că ei sunt cei îndreptățiți să facă curățenie și să taie copaci în Măcin. Oare prostia umană este la infinit?

Întreaga comunitate a cățărătorilor locali condamnă și se distanțează de acțiunile de vandalizare realizate de cele trei persoane. S-au luat și măsuri urgente de remediere a situației. Toate ancorele montate de cei trei, au fost tăiate și eliminate din perete, acțiune pusă în practică de Adi (Galați) și Vali (Brăila). Din nefericire, crengile tăiate nu pot fi puse la loc.

În plus, pe 27 septembrie a.c. s-a organizat în Galați o întâlnire de două ore unde cățărătorii au discutat problemele apărute și s-au schițat câteva planuri pentru viitorul acestei activități în zonă. Spre plăcuta mea surprindere, la discuții au participat mulți cățărători activi!

Pseudo-ancorele montate pe parcursul lunii septembrie au fost eliminate din mai multe motive.

Motive etice (vezi detalii în Codul Etic de Cățărare):

– au fost montate în trasee deja existente, care se parcurg cu protecții mobile;

– comunitatea locală și autorii traseelor vandalizate, nu au fost consultați în prealabil;

– s-au amenajat puncte de rapel, unde există posibilitatea de retragere pe potecă.

– monstruozitățile montate în perete (vezi în pozele acestui articol), un fel de belciuge de legat vaca, contrastează flagrant cu tot ce înseamnă protecție fixă în Măcin.

Motive de siguranță:

– ancorele nu îndeplinesc nici un standard de calitate;

– au fost montate greșit, ce arată că cei care le-au montat nu au avut minime cunoștințe în domeniu;

Pentru a se evita viitoare probleme de acest gen, ce pot constitui argumente contra activității de cățărare în zonă, participanții la întâlnirea din Galați au luat o serie de decizii, ce vor fi făcute cunoscute publicului interesat, în perioada următoare.


Publicitate
Categorii: Educație și etică alpină | Etichete: , , , , , , , , , , , , | 2 comentarii

Navigare în articol

2 gânduri despre „Update la vandalizarea traseelor de cățărare din Măcin

  1. Anonim

    da chiar sa pui spit in fisura ????
    ce-o fi fost in mintea lor ….

  2. Anonim

    poate e priponul de la vaca…..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat: