În 2015, sistemul de salvare din avalanșe – rucsacul ABS, a împlinit 30 de ani de la lansarea pe piață.
Această cifră rotundă, este o bună ocazie pentru a trece în revistă – și pentru pasionații români care au auzit abia recent de rucsacul ABS, evoluția acestui echipament atât de performant și care iată, astăzi este acceptat de marea majoritate a lumii montane internaționale.
Povestea ABS-ului a început accidental, cu o descoperire din greșeală a unui pădurar bavarez. De-a lungul anilor, sistemul a fost privit cu mare neîncredere și doar voința celor care au investit și au crezut în el, l-au făcut să nu fie aruncat la gunoi.
Iar azi, sistemul ABS de salvare din avalanșă este copiat și preluat de marile companii producătoare de echipament din lume, devenind încetul cu încetul, parte din echipamentul standard de mers pe schiuri iarna.
ÎNCEPUTUL. ANII 70.
În 1970, pădurarul Josef Hohenester din Bad Reichenhall (Germania) a declanșat o avalanșă cu plăci de vânt, având o capră neagră vânată prinsă pe rucsacul lui. Volumul mai mare, datorită animalului de pe rucsac, l-a ținut pe suprafața zăpezii.
Hohenester nu a putut uita salvarea ”miraculoasă” din avalanșă și a început să investigheze în detaliu fenomenul. El a fost prima persoana care a transpus legea fizică a segregației inverse în domeniul avalanșelor.
De-a lungul următorilor ani, Hohenester a efectuat mai multe experimente, folosind canistre și baloane de aer, înregistrând într-un final, cu sprijinul lui Fraunhofer Gesellschaft, un brevet de invenție pentru prototipul rucsacului cu balonul de avalanșă.
DEZVOLTAREA SISTEMULUI. ANII 80.
Acest lucru a început, de asemenea, din întâmplare. „Citeam ziarul și am dat peste un articol în care Fraunhofer Gesellschaft se oferea să vândă brevetul”, explică Peter Aschauer, acum în vârstă de 72 de ani.
„Interesant este faptul că în timp ce făceam heliski în Canada, am fost martorul unei avalanșe care s-ar fi putut termina prost. De atunci am fost foarte conștient de această problemă, așa că am dobândit brevetului în 1980”.
După obținerea brevetului, au urmat ani de muncă intensă și bani investiți pentru dezvoltarea noului sistem ABS (Avalanche Baloon Securesystem) în cadrul unei mici companii: Peter Aschauer GmbH.
Încă din start, compania a dezvoltat și produs noul echipament în Bavaria.
„Ne-am adunat câțiva cu idei, ca să găsim cea mai bună soluție pentru a se umfla balonul de aer cât mai rapid cu putință, în caz de urgență. Trebuia să fie un sistem care să furnizeze volumul necesar de aer într-un timp relativ scurt”.
În 1985, la târgul de echipamente outdoor ISPO, a fost prezentat public primul rucsac ABS complet funcțional. Sistem relativ primitiv, monovolum, cu o pernă de aer.
Sistemul funcționa prin tragerea manuală a unui cablu, care determina perforarea unui cartuș de aer comprimat care, la rândul său umfla balonul.
Dar invenția ABS a fost privită sceptic de majoritatea oamenilor, fiind pusă sub semnul întrebării funcționalitatea sistemului în condiții reale.
”La târg, rucsacul ABS a avut un succes modest, iar reacțiile nu au fost foarte încurajatoare”.
Aschauer a început chiar să-și pună întrebări cu privire la proiectul său ambițios, dar până la urmă tenacitatea și credința în produsul său l-au făcut să continue cercetările și investițiile.
„Cel puțin în stadiile incipiente, era nevoie de multă convingere și perseverență. Totul era logic. Era mult mai bine să fii deasupra avalanșei și nu îngropat de ea, ca să aștepți salvarea din exterior. Așa că nu am renunțat la idee, ci am continuat. În special, am început să lucrăm la modalitatea de transport a sistemului de salvare. Primii rucsaci nu au fost foarte confortabil de purtat, cântărind aproximativ patru kilograme. „
Sfârșitul anilor 1980 a marcat primul succes. Clubul Alpin German (DAV) a fost unul dintre primii care au recunoscut valoarea sistemului.
„În 1989 am introdus utilizarea obligatorie a rucsacilor de avalanșă ABS, în cadrul cursurilor de schi pe care le organizam pentru membrii clubului”, spune Günter Sturm, fostul coordonator al școlii DAV – Summit Club.
”Inițial, cursanții nu au fost entuziaști de ideea folosirii acestui rucsac, dar acest lucru a început să se schimbe în timp. Ghizii montani germani care țineau cursurile, au fost în spatele produsului chiar de la început.”
Au urmat alte școli de munte și de schi din zona germană, precum și ghizii montani care organizau cursuri private de schi offpiste.
În 1991, Peter Aschauer a organizat prima conferință de presă în Disentis, Elveția. Cu această ocazie, el a folosit manechine echipate cu ABS într-o avalanșă cu plăci de zăpadă, declanșată special.
Toate manechinele au rămas la suprafață.
ACCEPTAREA SISTEMULUI. ANII 90
În 1995, institutul elvețian pentru studiul zăpezii și avalanșei (SLF) a fost de acord să efectueze mai multe serii de teste și evaluări cu sistemul ABS.
„Acest lucru a fost o adevărată piatră de hotar pentru noi. Institutul s-a implicat foarte mult și foarte serios, în cercetarea acestui echipament și a recunoscut potențialul sistemului nostru”.
Aschauer și echipa lui au profitat de rezultatele obținute în urma studiilor, pentru a face o adaptare fundamentală sistemului.
Astfel, un an mai târziu, compania a lansat sistemul ABS TwinBag – cu două baloane de aer pentru redundanță, care astăzi au devenit simbolul supraviețuirii în avalanșă.
De asemenea, cablul Bowden de pe sistemul vechi a fost înlocuit de o unitate de activare pirotehnică/pneumatică.
În 1998, firma germană Deuter a preluat dezvoltarea în continuare a rucsacilor pe care erau montate sistemele de salvare, contribuind la succesul și extinderea sistemului.
În 2003, ABS a dezvoltat un rucsac special pentru freeride, activitate din ce în ce mai populară în Alpi și tot mai expusă la avalanșe.
În 2008 a fost introdusă seria Vario. Cu un design nou, acest model de rucsac are o ajustare rapidă și ușoară a volumului, prin detașarea/atașarea a diferite compartimente de bagaje în funcție de tură și necesități.
O altă inovație a fost sistemul de activare prin Wireless, care a permis activarea sistemului prin unde radio, de la distanță, utilă mai ales în cadrul grupurilor.
În 2010, ABS a început să producă butelii din carbon, pentru a înlocui buteliile vechi din oțel și care sunt cu aproape 50% mai ușoare.
INOVAȚIE ȘI LIDER DE PIAȚĂ
Datorită experienței acumulare în ani de zile și a îmbunătățirii continue a sistemului, ca urmare a feedback-ului primit, astăzi firma ABS poate pretinde a fi nu numai un vârf în domeniul inovației ci și un lider de piață.
Rucsacii ABS produși cu mândrie în Germania până azi și cifrele de vânzare în continuă creștere, au determinat marii producători industriali să colaboreze cu mica firmă ABS, începând din 2011.
Astfel, producători cunoscuți precum The North Face, Salewa sau Ortovox au integrat sistemul ABS în proprii lor rucsaci, în timp ce alte mărci (Burton, Osprey și Salomon), produc rucsaci compatibili cu unitățile de bază ABS.
„Mulțumită tenacității și perseverenței lui Peter Aschauer, care a mers ani de zile împotriva curentului general, proiectul rucsacilor cu baloane de aer nu a eșuat”, spune Bernd Kullmann, fost managing director la Deuter.
”Desigur, acum sunt mândru că eficiența sistemului ABS a fost dovedită, până la urmă și a fost acceptată de toți. Dar suntem departe de a fi terminat. Ne continuăm drumul în găsirea de noi soluții pentru optimizarea sistemului.”
Acum, cea mai mare prioritate a firmei ABS este controlul calității și garantarea sistemului. Un exemplu în acest sens este recentul recall al buteliilor de oțel și a sistemelor TwinBag, din decembrie 2014. Încă o dată, se demonstrează că prioritatea de top pentru ABS din ultimii 30 de ani este securitatea.
„Scopul nostru este să producem cel mai bun echipament. Acest lucru înseamnă că echipamentul trebuie să fie sinonim cu calitatea absolută. Rucsacul de avalanșă nu este doar un sacou al cărui culoare nu ne place. Noi luăm în calcul tot timpul că, în cazul în care ceva nu merge la sistem, cel mai negru scenariu devine realitate. Trebuie să evităm acest lucru indiferent de costuri.”
RUCSACII ABS ÎN ROMÂNIA
Primul articol în limba română despre rucsacii ABS, a apărut în 1992 sub forma unei știri traduse, în revista Clubului Alpin Român – Muntele, care era una din puținele reviste de alpinism și munte de la începutul anilor 90, în România. Acum nu mai există nici una…
Dar au trebuit să treacă aproape 20 de ani pentru ca o firmă din țară să apuce taurul de coarne și să aducă acest echipament specializat și relativ scump pe piața românească.
Rucksack Shop – magazin specializat în echipamente de munte cu caracteristici speciale, a început să aducă rucsacii ABS din 2010, împreună cu consultanța tehnică și service-ul pentru sistemele ABS noi și second hand deja existente la noi.
Colaborarea româno-germană continuă până în ziua de azi, Rucksack Shop fiind singurul reprezentant ”profesionist” din România – așa cum apare pe site-ul ABS, care vinde și închiriază rucsacii ABS Twinbag în țară, iar suplimentar asigură service-ul necesar și face instruire în domeniul avalanșelor.
De mai bine de cinci ani de zile, printr-o colaborare directă cu Rucksack Shop – dealerul român, sistemul ABS este prezentat în detaliu românilor interesați, la toate cursurile de alpinism și schi organizate în munții Bucegi, de către Rucksack Mountain Guides.
Din 2013, dealerul român al sistemului ABS este sponsor al Societății Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM), singura asociație profesională a ghizilor montani români afiliată internațional.
Astăzi există și pe piața românească echipamente moderne de salvare din avalanșă. Fie că vorbim doar de DVA, lopată, sondă sau luăm în calcul și rucsacul ABS.
Dar aceste echipamente sunt ultima soluție împotriva avalanșelor de zăpadă și trebuie să faci mai multe erori, pentru a ajunge să le utilizezi.
O bună pregătire în domeniul avalanșelor cu informații de ultimă oră (!), experiența montană și o atitudine defensivă în fața ”monstrului alb” sunt esențiale pentru a ne putea bucura pe deplin și în siguranță, de frumusețea muntelui iarna.
PS: află mai multe despre o recentă avalanșă în România, în care a fost folosit sistemul ABS
Surse:
Revista ”Muntele” nr. 2/1992
Comentarii recente