Cartea „Avalanşele. Condiţii. Tipuri. Riscuri”


(www.rucksack.ro)

La finalul lunii februarie 2013, în calitate de consultant tehnic în România al firmei ABS (care produce azi cel mai performant echipament de salvare din avalanşă), am fost invitat şi am susţinut o prezentare despre acest echipament la Căminul Alpin (Buşteni). Aici s-a desfăşurat o întâlnire despre zăpadă şi avalanşe, organizată de către Clubul Alpin Român.

coperta 1

Cu această ocazie, puţin în avans faţă de lansarea oficială, am intrat în posesia unui exemplar al cărţii „Avalanşele. Condiţii. Tipuri. Riscuri” primit chiar din partea Ancăi Munteanu, unul din coautorii acestei cărţi.

Nu este prima şi singura carte despre avalanşe, din biblioteca personală, ci se alătură altor câtorva, majoritatea în alte limbi străine.

Însă cartea semnată de Anca Munteanu, Alexandru Nedelea şi Narcisa Milian este prima carte în limba română despre avalanşe, în care problematica zăpezii şi a avalanşelor este prezentată pe larg, detaliat şi cu numeroase fotografii, scheme şi desene.

Pentru a fi corect totuşi, cartea aceasta nu este singura care există în limba română, ci mai există încă una, destul de recent apărută (2006) şi avându-l ca autor pe Mihai Tănase.

Însă diferenţa dintre ele este mare, la propriu, atât prin formatul fizic, cât şi prin volumul de informaţii generale şi mai ales cu specific românesc.

Ca ghid montan, implicat direct în tot felul de ascensiuni pe munte iarna şi vara (în Carpaţi, Alpi, Caucaz, Anzi), sunt direct interesat de conţinutul şi valoarea celor spuse în carte.

În acelaşi timp, ca fost redactor şef al unei publicaţii de alpinism şi cu ceva experienţă în datul din pix (de pe vremea când se mai scria cu pixul), sunt interesat şi de cât de „citibilă” este această carte, de către cei care doar merg pe munte iarna, utilizatorii finali fără mari cunoştinţe în domeniu.

Aşa că mi-am permis să-mi dau cu părerea, în rândurile de mai jos, despre cartea „Avalanşele. Condiţii. Tipuri. Riscuri”.

De la început trebuie să specific faptul că, din cele observate, cartea nu este una obişnuită, pregătită pentru publicul larg, ci mai degrabă este una mai tehnică, pregătită pentru publicul specialist.

Dovadă în acest sens sunt numeroasele trimiteri din text, la alte lucrări de referinţă, precum şi cele aproape 15 pagini de la final, unite sub titlul „Bibliografie”.

În acelaşi timp însă, lucrarea nu este una rigidă, cu un limbaj ultra tehnic din care un neofit nu va înţelege nimic, ci există o combinaţie destul de reuşită între cele două laturi.

Cartea are multe capitole interesante şi extrem de utile. Dar unul din cele mai importante elemente ale acestei lucrări, mi se par datele statistice şi cercetările întreprinse în Carpaţii româneşti.

Dacă despre avalanşele din Alpi sau din Rocky Mountains putem citi şi prin alte cărţi, informaţiile din Carpaţii noştri au lipsit aproape cu desăvârşire din domeniul public, până acum.

Şi chiar dacă informaţiile statistice nu sunt exhaustive, ci au fost obţinute de autori doar din anumite zone montane, în funcţie de colaborările şi deschiderea întâlnită pe plan local, reprezintă un început şi un foarte bun punct de plecare pentru cercetările viitoare.pagina interior

Aşa aflăm, de exemplu, că munţii Făgăraş, Bucegi şi Rodnei sunt pe primele trei locuri, în ceea ce priveşte nr. de avalanşe şi victime, în timp ce pe locul patru este… Ceahlăul!

Care este valea cu cele mai multe victime în avalanşă din Făgăraşi? Valea Bâlii. Dar din Bucegi? Coştila.

Un alt element de mare valoare în această carte, din punctul meu de vedere, îl reprezintă capitolul 5 unde sunt prezentate exemple de manifestare a avalanşelor în diferite areale montane din România.

Detaliat sunt prezentate zonele de risc din Făgăraş şi Piatra Craiului (text, foto, diagrame…), în timp ce zonele din Bucegi, Baiului, Ciucaş, Retezat şi altele, sunt prezentate ceva mai succint.

Cartea este structurată în cinci mari capitole, cu mai multe subcapitole:

  1. Avalanşele (ce sunt, scurt istoric al cercetării);
  2. Condiţii de formare şi producere a avalanşelor (factori, mecanisme, morfologia zonei, alte caracteristici ale avalanşelor);
  3. Tipuri şi clasificări ale avalanşelor;
  4. Riscul generat de avalanşe (percepţia şi efectele avalanşelor, impactul asupra activităţilor turistice, hărţile de risc);
  5. Exemple de manifestare a avalanşelor în diferite areale montane

Cartea va fi pusă în vânzare la preţul de 30lei.

 Date tehnice:

Titlul: Avalanşe. Condiţii, Tipuri. Riscuri.

Autori: Anca Victorina Munteanu, Alexandru Nedelea, Narcisa Milian.

Editura Universitară, 2012

196 de pagini de text, fotografii color şi alb negru

Format X5

Publicitate
Categorii: Echipament - cărți | Etichete: , , , , , , , , , | 1 comentariu

Navigare în articol

Un gând despre „Cartea „Avalanşele. Condiţii. Tipuri. Riscuri”

  1. mmordean

    Felicitări pentru munca voastră!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat: