Casca modulară de alpinism


www.rucksack.ro

Pentru a vorbi despre cele mai bune căşti din lume, rezistenţa lor la impact şi confort, trebuie mai întâi să înţelegem modul în care sunt testate ele. În Europa, aşa cum toţi alpiniştii ştiu (sau ar trebui să ştie), se utilizează standardul CE care este bazat pe standardul UIAA, acesta din urmă fiind mult mai riguros şi mai atent la orice evoluţie a pieţei de echipament pentru alpinism.

Testarea rezistenţei unei căşti se face doar de către firme autorizate în acest sens, la un banc special, utilizându-se trei tipuri de greutăţi ce cad pe cască, de la distanţe pre-determinate, în anumite puncte cheie. Casca trece acest test, dacă rezistă la fiecare tip de solicitare.

TIPURI DE TEST

Testul 1: de impact

O greutate rotunjită de 5kg. este lăsată să cadă de la 2m înălţime, de două ori: în centrul căştii şi la 10cm distanţă. Forţa de impact măsurată trebuie să fie mai mică de 10KN CE sau 8KN UIAA.

Testul 2: de impact

O altă greutate aplatizată, tot de 5kg. este „scăpată” de la 50cm înălţime, în patru puncte cheie ale căştii: frontal, la spate şi în cele două părţi laterale. Ca şi în cazul primului test, forţa de impact trebuie să fie mai mică de 10KN CE sau 8KN UIAA (cu cât forţa de impact este mai mică, cu atât mai bine!).

Testul 3: de penetrare

O greutate ascuţită de 3kg. este lăsată să cadă de la 1m distanţă, în partea superioară a căştii, într-o zonă marcată cu o vopsea specială. În urma impactului nu ar trebui să se vadă nici o urmă pe suprafaţa căştii, după îndepărtarea vopselei.

La prima vedere, aceste trei teste par destul de slăbuţe, în condiţiile în care noi ne căţărăm în pereţi de sute de metri sau chiar mii de metri… unde o piatră poate veni în cască de la o distanţă mai mare de 2m, din orice direcţie, nu doar în anumite puncte prestabilite.

Trebuie ştiut din start că rolul testelor este acela de a stabili doar o linie de reper, pentru a putea compara produsele între ele. Şi oricum, testele au limitele lor, ca de exemplu, ce s-ar întâmpla dacă linia de reper nu este situată la un nivel suficient de ridicat? Rezultatele obţinute ar fi nerelevante şi chiar ar duce la nişte concluzii greşite…

Ca orice alt test de laborator şi acestea nu sunt făcute în condiţii chiar 100% reale… Ele sunt realizate pe un manechin care ţine capul drept tot timpul. Dar în realitate, atunci când cineva strigă „piatră!”, reacţia este „să-ţi bagi capul la cutie”, aplecându-te în faţă… Astfel, piatra loveşte de cele mai multe ori în zona centru-spate, nu exact în centru!

Ţinând cont de teste, cele mai multe căşti sunt construite astfel încât să reziste la impact, în zona estimată, dar ceva mai slabe în rest (motive economice). Dar câţi din alpinişti – consumatorii finali – cunosc acest lucru?

TIPURI DE CĂŞTI

Fiecare producător serios de echipament alpin va investi, prin strategia sa de dezvoltare, în cercetare şi inovaţie. Bineînţeles, acest lucru se va reflecta în design, material, rezistenţă, preţ şi  multe altele…

Astfel, el va încerca să producă căşti pentru toate tipurile de activităţi alpine (alpinism, căţărare pe stâncă, căţărare pe gheaţă/mixt…), deoarece în fiecare tip de activitate apare alt gen de solicitate. De exemplu, o cască de escaladă trebuie să reziste la penetrare conform standardelor, dar nu aşa de bine precum o cască de căţărare mixtă/gheaţă, unde pot cădea ţurţuri de gheaţă ascuţiţi.

Firma Wild Country (UK) este una din cele mai faimoase la nivel mondial, fiind cea care a produs primele dispozitive mobile tip „friend” (1978). „Friend” se numesc şi astăzi produsele lor, celelalte firme care le-au copiat principiul de funcţionare, fiind nevoite să le numească altfel.

Fără a fi o firmă mare (sau un grup de firme, cum este cazul multor altora), strategia Wild Country se axează pe inovaţie şi strânsă legătură cu comunitatea de căţărători şi alpinişti. Nici nu este greu acest lucru, în condiţiile în care toţi top managerii firmei sunt căţărători!

Iar cercetarea realizată de specialiştii Wild Country a dat rezultate strălucite, în timp. Enumăr câteva exemple mai jos, toate devenite azi ultra-cunoscute:

1978: inventarea dispozitivului „Friend” – copiat şi de alţii;

1981: inventarea nucilor curbate – copiate şi de alţii;

1995: inventarea celui mai mic blocator din lume: Ropeman;

2002: inventarea celui mai mic friend din lume: Zero (5,5mm);

2005: inventarea celui mai uşor expres din lume la momentul dat: Helium (73g);

2009: inventarea hamului cu indicator de uzură;

În domeniul căştilor, Wild Country a reuşit în ultimii ani, performanţa unică de a realiza prima cască modulară din lume!

CE ESTE… SCUTUL ALPIN (ALPINE SHIELD)?

Până de curând, căştile de căţărare se clasificau în două categorii:

–       rezistente şi grele, pentru alpinism, precum faimoasa Ecrin Roc produsă de Petzl;

–       uşoare dar mai puţin rezistente, din polistiren expandat (EPS, Expanded Polystyrene), aşa cum sunt modelele Meteor (Petzl) sau Tracer (BD), care s-au dovedit în timp, suficient de bune pentru căţărarea pe stâncă.

Căştile EPS au apărut şi evoluat având la bază căştile de bicicletă, protejând capul suficient de bine la o lovire de stâncă. Faptul că nu rezistă suficient de bine la penetrare (deşi trec testul CE), precum celelalte căşti mai grele, le fac mai puţin utilizabile într-un mediu instabil, mai alpin.

Explicaţia este simplă: polistirenul rezistă prin comprimare (amortizează) la un impact pe o suprafaţă mai mare, în timp ce este foarte slab la o piatră ce pătrunde cu viteză, precum o lamă de cuţit, într-un anumit punct!

Căştile clasice au carcasa exterioară mai rezistentă şi un spaţiu suficient de mare între ea şi capul propriu-zis, pentru a putea rezista la ceva ascuţit, ce vine cu viteză. Deavantajul lor (mai grele şi ceva mai incomode) le face însă, prea puţin preferate pentru utilizare pe stâncă…

Astfel, cine practică în sezonul cald căţărarea pe stâncă şi iarna mixtul şi gheaţa, fie îşi asumă riscul sau disconfortul folosirii unei singure căşti, de un anumit tip (mai uşoară sau mai grea), fie îşi cumpără două căşti (mai scump).

Wild Country a identificat această problemă şi a găsit soluţia, inventând prima cască modulară din lume!

Atât de simplă şi de inovatoare a fost soluţia găsită de englezi încât casca „Alpine Shield” – cum se numeşte ea, a primit trofeul „Industry Award” la cel mai mare târg de echipament outdoor din lume (Germania) în 2008. Efectiv în vânzare, ea a intrat începând cu iarna 2008 – 2009.

Realizată din EPS (Expanded Polystyrene – polistiren expandat), Alpine Shield combină două elemente esenţiale: greutate scăzută (260g) excelentă pentru sezonul de vară şi rezistenţă maximă, absolut necesară în alpinism şi la căţărare pe mixt şi gheaţă.

Rezistenţa sporită la impact şi penetrare este dată de un scut din policarbonat ce se montează peste cască. Astfel, Alpine Shield poate fi adaptată pentru sezonul cald sau rece, în funcţie de necesităţi, oferindu-ne în acelaşi timp un nivel crescut de rezistenţă.

Un concept simplu şi inovator, aşa cum Wild Country a obişnuit lumea alpină mondială, în ultimii 40 de ani!

Purtată fără scut, casca este una din cele mai uşoare din categoria sa, putând fi folosită oriunde, pe orice fel de traseu de căţărare pe stâncă. O dată montat scutul de protecţie, automat creşte nivelul de rezistenţă la pietre şi bucăţi de gheaţă cu mult peste nivelul oricărei alte căşti din categoria sa!

Alpine Shield nu este prima cască realizată de Wild Country şi nici ultima… Înaintea ei, a fost scoasă pe piaţă casca multifuncţională „360”, ideală pentru cei care doresc o cască cu o rezistenţă bună, greutate mică (360g) şi un preţ bun.

Denumirea căştii provine de la faptul că ea, spre deosebire de ale căşti testate standard, doar în anumite puncte, are aceeaşi rezistentă indiferent de locul de solicitare.

Rock Lite este noul produs Wild Country, apărut pe piaţă în acest an, 2010. Este o cască gândită pentru căţărare pe stâncă (260g) care se vinde ca atare. Dar dacă ulterior, utilizatorul ei vrea să facă şi lucruri mai serioase, îşi poate achiziţiona şi monta separat, scutul de protecţie, transformând-o într-o cască „Alpine Shield”.

Wild Country este reprezentată în România de către magazinul Rucksack, specializat în distribuirea de echipament tehnic inovator (vezi şosetele waterproof Sealskinz).

Categorii: Echipament - cărți | Etichete: , , , , , , , , , , , | 2 comentarii

Navigare în articol

2 gânduri despre „Casca modulară de alpinism

  1. Gabi

    Salut

    Mai au cei de la Vaude casca care se „strange”,f.compacta si rezistenta, fiind confectionata din doua portiuni laterale, mobile, in sensul ca intra sub portiunea ce sta pe crestet, iar lateralele (portiunea de la tample) se culiseaza spre interior.E o casca f.eleganta, ocupa f.putin loc in rucsac, are o forma f.ergonomica si e f. rezistenta.E posibil sa ma insel dar tin minte ca e facuta din fibre de carbon.Personal, am probat-o si n u mi s-a parut grea.Deasemenea….are niste pret!!!!!;)

  2. Salut Gabi,

    mulţumesc de comentariu.
    Cred că vorbeşti de casca Madillo, produsă de cei de la Edelrid (acum parte a grupului Vaude).

    Modelul acesta de cască este fain şi într-adevăr, ocupă puţin spaţiu în rucsac.
    Nu pot să-mi dau cu părerea cât de bună şi rezistentă este, pentru că nu am folosit-o.

    Dar ştiu că nu prea este considerată o cască „uşoară”, în condiţiile în care ea are o greutate aproape dublă (380g) decât cea mai uşoară cască existentă azi pe piaţă…

    Prin comparaţie, Ecrin Roc-ul de la Petzl, considerată una din cele mai rezistente căşti din lume are 445g şi este considerată grea!

    În acest moment, anumite firme de top (Petzl, Wild Country, BD…) fac cercetări să scoată căşti la 200g!

    Până acum, doar cei de la Wild Country au reuşit să scoată casca cu greutate minimă şi rezistenţă maximă, mult peste suratele ei din aceeaşi categorie…

Lasă un comentariu

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.